Desert King - Tweemaal dragende vijgenboom met zeer hoge productie van voorjaarsvijgen

Ontdek de vijgenboom Desert King en zijn voordelen voor het gematigde klimaat.

De vijgenboom Desert King is een van de meest geschikte tweemaal dragende vijgenbomen voor ons gematigde klimaat. Het is waarschijnlijk een van de grootste producenten van brebas (voorjaarsvijgen) van hoge kwaliteit voor het Belgische klimaat. Hier is een overzicht van de vijgenboom Desert King.

Synoniemen: King, White King​


Oorsprong en Geschiedenis:


De vijgenboom 'Desert King' vindt zijn oorsprong in een ontdekking rond 1930, nabij Madera, Californië. De exacte geschiedenis van zijn oorsprong en identiteit blijft echter onduidelijk in de zeer oude botanische annalen. De eerste vermelding in de boeken dateert dus alleen uit de VS. Tegenwoordig is hij erg populair in het noordwesten van de Verenigde Staten en wint hij aan bekendheid in andere delen van de wereld met een vergelijkbaar klimaat.


Morfologie van de Boom:


'Desert King' wordt gekenmerkt door een sterke groei. Zijn structuur heeft verticale en krachtige takken, die vaak boven het bladerdek uitsteken, wat hem een licht opgeruimd en luchtig uiterlijk geeft. Op volwassen grootte kan hij gemakkelijk een hoogte van 4 tot 5 meter bereiken. Het is een tweemaal dragende vijgenboom van het San Pedro-type, wat betekent dat de tweede oogst van vijgen, gevormd op de nieuwe groei, bestuiving nodig heeft, in tegenstelling tot de eerste oogst van brebas. Als de vijgen van de hoofdteelt niet worden bestoven, zullen ze van de boom vallen zonder ooit eetbaar te worden. Dit heeft echter weinig belang, aangezien bekend is dat 'Desert King' is een van de meest betrouwbare producenten van vroege (voorjaars) vijgen die heerlijk smaken.


Klimatologische Weerstand :


Een van de opmerkelijke kenmerken van 'Desert King' is zijn robuustheid tegen strenge winterse omstandigheden. De boom heeft een interessante tolerantie getoond voor temperaturen tot -15°C. Bovendien vertoont hij weerstand tegen temperatuurschommelingen in het voorjaar en een zekere duurzaamheid bij winderige omstandigheden. Zijn voorjaarsvijgen blijven in de knop en overleven relatief goed sommige strenge winters, in tegenstelling tot andere tweemaal dragende vijgenbomen die de neiging hebben om in de herfst jonge vijgen te ontwikkelen die door de winter verbrand worden.


Vruchtkenmerken:


De brebas geproduceerd door de vijgenboom 'Desert King' ont une dimension considérable et des propriétés organoleptiques remarquables, notamment une douceur prononcée (bien sucrée donc). À maturité, la teinte de leur épiderme évolue du verdâtre au jaune clair. Ces fruits montrent une certaine résistance aux intempéries courtes, bien qu'une exposition prolongée à la pluie puisse les affecter (craquement possible, mais plus rare que pour d'autres variétés très sensibles). Il se distinguent également par une période de fructification commençant plus tôt par rapport à d'autres variétés de brebas.Oogst van voorjaarsvijgen van Desert King eind juli op onze testperceel in België.

De hoofdoogst van 'Desert King' bestaat uit peervormige vruchten met een pulp die qua kleur lijkt op framboos. Deze vruchten onderscheiden zich door een interessante smaak en een hoger suikergehalte dan de brebas van andere variëteiten, met een gemiddeld gewicht van ongeveer 47 gram. Het is belangrijk op te merken dat de blastophaga (vijgenwesp, een bestuivend insect) nodig is om eetbare vijgen te verkrijgen voor de herfstoogst. Daarom blijft de herfstoogst (op het hout van het jaar) anekdotisch en te negeren voor België. Het is de productie van voorjaarsvijgen die voor ons van belang is. Elke stengel kan 6 tot 8 voorjaarsvijgen produceren, wat aanzienlijk is voor een tweemaal dragende vijgensoort.


Overvloed aan brebas op de Desert King van Marcello Finocchiaro, in de Jura.

Aanbevelingen voor Snoeien:


Om een balans te behouden tussen groei en productie, kan een matige snoei in het voorjaar worden overwogen. Het is echter essentieel om een aanzienlijk deel van de takken van het voorgaande jaar te behouden om een oogst van brebas (voorjaarsvijgen) te garanderen. Zoals aanbevolen in de onderstaande video, adviseren we een meerstammige vorm en creëren we een afwisseling tussen jongere en oudere takken, zodat er altijd voorjaarsvijgen zijn op het hout van het voorgaande jaar:


Video over het snoeien van de tweemaal dragende vijgenboom Desert King (in het Engels)


Conclusion :


De vijgenboom 'Desert King' is een variëteit met onderscheidende botanische en vruchtbare kenmerken, die een opmerkelijke aanpasbaarheid vertoont aan verschillende klimatologische omstandigheden:
- Het is een tweemaal dragende vijgenboom die een zeer grote hoeveelheid voorjaarsvijgen produceert.
- Het is een winterharde vijgenboom die minimaal bestand is tegen -15°C.
- Het is betrouwbaar; een volwassen Desert King kan tussen de 300 en 500 voorjaarsvijgen per jaar produceren (als hij goed gevormd en gesnoeid is) op een volwassen boom (15 jaar).
- Desert King produceert uitstekende vruchten voor het gematigde klimaat.


Sources

  • Planet Fig, et son auteur Marcello Finnochiaro
  • The Fig Boss, et son auteur Ross Raddi


Kiwaï : un mini-kiwi sucré et sans poil
La culture du mini-kiwi en Belgique et ailleurs (Actinidia arguta)