1.3 Fruittelg van braamstruiken: variëteiten

Selectie van braamstruikvariëteiten

Heerlijke vruchten, tot vier maanden spreiding van de oogst, een breed scala aan soorten en variëteiten, vruchtvorming vanaf het tweede jaar, tolerantie voor verschillende bodemsoorten, lage kweekvereisten, ambachtelijk gebruik, medicinale en ecologische voordelen: genoeg redenen om een braamstruik te planten!

Om ons introductieartikel over de braamstruik te lezen, waarin de technische termen worden uitgelegd die in de rest van dit artikel worden gebruikt, klik  hier.
Om meer te weten te komen over de groeiomstandigheden van de braamstruik, klik hier.

Er zijn veel verschillende variëteiten van braamstruiken. Om u een overzicht te geven van de bestaande cultivars, bieden wij u hier een vergelijkende tabel, afkomstig van de gespecialiseerde website https://www.myblackberryplants.com/

Om het u gemakkelijker te maken, hebben we hieronder ook een selectie van variëteiten opgenomen, ingedeeld volgens vier gewenste kenmerken, en een meer gedetailleerde presentatie van vier populaire cultivars die bijzonder gewaardeerd worden. Het is vermeldenswaard dat deze variëteiten nog niet allemaal beschikbaar zijn in Europa.

"Selectie van variëteiten op basis van criteria"

Zoetste variëteiten
Triple Crown, Reuben, Ponca, Onyx, Galaxy

Herfstvariëteiten
Reuben, Prime-Ark 45, Black Gem, Prime-Ark Freedom, Prime-Ark Horizon

Vroege variëteiten
Prime-Ark 45, Karaka Black, Black Gem, Prime-Ark Freedom, Prime-Ark Horizon, Caddo, Heaven Can Wait, Ponca, Prime-Ark Traveler, Natchez

Variétés produisant les dernières récoltes de l’été (tardives)
Variëteiten die de laatste oogsten van de zomer produceren (laat)

Presentatie van vier topvariëteiten

Hier zijn de drie variëteiten die door de gespecialiseerde website worden benadrukt www.myblackberryplants.com 

Prime-Ark Freedom: een vroege, doornloze, herbloeiende variëteit
Deze variëteit, afkomstig uit de Verenigde Staten, kenmerkt zich door het ontbreken van doornen, vroege rijping, herbloei en grote vruchten met een aangename smaak, met een goede balans tussen zuur en zoet. Het is de eerste herbloeiende, doornloze variëteit die wereldwijd op de markt werd gebracht en de vierde cultivar in een reeks herbloeiende variëteiten ontwikkeld door de Universiteit van Arkansas. Prime-Ark Freedom produceert een eerste oogst op de floricanes in het voorjaar of vroeg in de zomer, gevolgd door een tweede oogst op de primocanes aan het einde van de zomer of in de herfst. De vruchten van deze variëteit zijn niet erg stevig, waardoor ze niet goed bewaren na de oogst. De primocanes zijn gemiddeld 2 tot 2,5 meter lang, weinig krachtig, doornloos en zeer recht omhoog groeiend. De zwarte, glanzende vruchten zijn langwerpig van vorm en wegen tussen 9 en 12 gram. Deze variëteit heeft een opbrengst van ongeveer 2 kg per plant. Prime-Ark Freedom is zeer resistent tegen ziekten zoals anthracnose, oranje roest of Cercosporella rubi, maar blijft relatief vatbaar voor grijze schimmel.

Black Gem : une variété remontante au fruit esthétique et savoureux
Black Gem is een herbloeiende braamvariëteit die bekend staat om zijn aantrekkelijke en smakelijke vruchten. Deze variëteit produceert grote, glanzende zwarte bessen die heerlijk zoet zijn. De vruchten zijn vrij stevig en hebben een uitstekende smaak, waardoor ze ideaal zijn om vers te eten of om te verwerken in diverse culinaire creaties. Een ander opvallend kenmerk van Black Gem is zijn herbloeiende eigenschap, wat betekent dat hij gedurende het groeiseizoen meerdere keren vruchten produceert. Dit zorgt voor een langere oogstperiode en een constante aanvoer van heerlijke bessen. Black Gem is een relatief compacte braamstruik die geschikt is voor kleinere tuinen of voor het kweken in potten. De struik vereist weinig onderhoud en is over het algemeen vrij eenvoudig te kweken. Met zijn mooie vruchten en herbloeiende karakter is Black Gem een geweldige keuze voor liefhebbers van braambessen die willen genieten van een overvloedige oogst gedurende het seizoen.

Ponca: de zoetste braamvariëteit
Beschouwd als de zoetste variëteit op dit moment, is Ponca een braamvariëteit met een uitzonderlijke smaakkwaliteit, ontwikkeld door John R. Clark als onderdeel van een vooraanstaand programma van het experimentele landbouwafdeling van de Universiteit van Arkansas. Het is een niet-terugkerende en doornloze variëteit van gemiddelde grootte. De planten hebben een gemiddelde groeikracht en een hoge productiviteit, met stengels die 1,5 m hoog kunnen worden als ze worden getrimd. Zowel de primocanes als de floricanes hebben een rechtopstaande groeiwijze. De bloem- en fruitclusters bevinden zich voornamelijk aan de buitenkant van de kroon, wat de oogst vergemakkelijkt. De floricanes produceren gedurende 55 dagen, met een gemiddelde opbrengst van 5,8 kg per plant. De vruchten wegen gemiddeld 6 g en hebben een ronde, licht ovale vorm, en ze zijn zwart en glanzend van kleur. Hun grootte blijft constant gedurende het seizoen. De bramen hebben een zoete en lichtzure smaak die consistent blijft in de loop der jaren, zelfs na regenval. Deze variëteit heeft een goede bewaarbaarheid, omdat de vruchten zeer stevig zijn. Ponca vertoont een goede weerstand tegen ziekten zoals anthracnose en oranje roest, maar is relatief vatbaar voor stengelverbranding. Helaas lijkt deze variëteit nog niet beschikbaar te zijn in Europa.

En hier is de variëteit die we momenteel het meest waarderen in de kwekerij, een betrouwbare keuze waarvan de smaak van de vruchten ons nooit heeft teleurgesteld:

Triple Crown : Bewezen variëteit met aangename smaak en aroma
Triple Crown is een zeer gewaardeerde Amerikaanse variëteit die in het midden van de zomer vrucht draagt. Deze doornloze cultivar heeft een hoge opbrengst en een zoete smaak met een aangenaam aroma. Het is een krachtige variëteit die een kroon vormt, met tweedejaarstakken die veel zijtakken dragen met een tot twee trossen van vijf tot tien bloemen. De bessen zijn groot, zwart en glanzend, enigszins langwerpig, zoet en aromatisch, met een lichte en evenwichtige zuurgraad. De bramen wegen gemiddeld 6 gram en hebben stevige schillen en pulp, met grote zaden. Deze variëteit kan tot 5 meter lang worden en tot 15 kg per plant produceren in het zevende jaar van de teelt, van juli tot augustus. Triple Crown heeft een goede weerstand tegen ziekten zoals anthracnose, kruingal, wortelrot en verwelking, maar is relatief vatbaar voor stengelbrand, grijze schimmel, septoria-bladvlekkenziekte, stengelverwelking en doornbrand.

Conclusie

Dankzij de verscheidenheid aan variëteiten van doornloze braambessen kunt u:

  • Profiteer van een overvloedige oogst dankzij hoogproductieve variëteiten zoals Triple Crown (tot 15 kg per plant);
  • Verspreid de oogsten over vier maanden door vroege cultivars (Karaka Black, Black Gem, Prime-Ark Freedom...), late (Reuben, Mary Carmen, Orkan...) en herbloeiende (Reuben, Prime-Ark Freedom, Black Gem...) variëteiten te combineren;
  • geniet van fruit met een superieure smaakkwaliteit (Ponca, Triple Crown...) of groot formaat (Columbia Giant, Kiowa, Reuben...);
  • het plukken vergemakkelijken door te kiezen voor doornloze variëteiten.

Dat is een uitgestrekt speelveld dat je alleen nog maar hoeft te verkennen.

Aarzel niet om de deuren van de kwekerij binnen te gaan of je aan te melden voor een als je meer wilt leren over deze boeiende vrucht, de braam.

Bron

https://www.myblackberryplants.com/


1.2 Ronce fruitière : conditions de culture
Culture de la ronce fruitière en Belgique et ailleurs