Introductie tot bijzondere fruitbomen

Wat is een ongewone fruitboom? Het is een fruitboom die in onze tijd en in ons land niet veel voorkomt in tuinen of in de natuur, hoewel hij daar zou kunnen gedijen. Dit zijn ofwel klassieke fruitbomen met opmerkelijke of ongewone eigenschappen, zoals een zeer late kersenboom of een appelboom met roodvlezige vruchten, ofwel fruitbomen die geacclimatiseerd kunnen worden of die op het punt staan geacclimatiseerd te worden en in andere delen van de wereld gekweekt worden (asiminium en granaatappel, bijvoorbeeld), ofwel inheemse of geacclimatiseerde wilde fruitbomen - duindoorn en knolvenkel in het bijzonder.

De ongewone fruitboombeweging begon 45 jaar geleden. Meer dan twee decennia lang werd dit gebied genegeerd door iedereen behalve een handvol gepassioneerde pioniers, ondanks het enorme potentieel van het botanische erfgoed en de beschikbare bibliografie - waaronder bijvoorbeeld toegepaste botanische tijdschriften, literatuur uit de tweede helft van de 19e eeuw en de archieven van het Pomologiecentrum van La Mazière. Dankzij het wijdverbreide gebruik van het internet kreeg de beweging vorm vanaf de jaren 2000, met de oprichting van netwerken, de opkomst van een aantal kwekerijen, de lancering van permacultuur en de organisatie van plantenbeurzen, en tien jaar later was er een explosie van belangstelling onder particulieren, permaculturisten en kwekers. Vandaag de dag is de interesse en verkoop wijdverspreid in heel Europa.

De interesse in ongewone fruitbomen kan voortkomen uit een verlangen naar diversiteit, een aantrekkingskracht voor zeldzaamheid of een jeugdherinnering. Een pionier op dit gebied deelde met ons een herinnering uit zijn jeugd: een onvergetelijke rit door citrusvelden, met pomelo's zover het oog reikte, iets lager gevolgd, vlakbij de zee, door sinaasappelbomen volgeladen met vruchten, vijf tot acht meter hoog. Volgens deze voormalige speerpunt van de beweging voor zeldzaam fruit is het voor vooruitgang essentieel om over belangrijke schriftelijke bronnen te beschikken.

C'est donc dans l’optique de rendre accessible la littérature relative aux fruitiers hors du commun que nous avons lancé la section « Ressources » de notre site Internet. L’ensemble des articles qui vous y sont proposés se basent autant que possible sur des études scientifiques ou des publications rédigées par des spécialistes, que vous trouverez à chaque fois référencées en fin de page. La Belgique est propice à la culture de nombreuses espèces et variétés fruitières au potentiel inexploité. Grâce aux précieuses informations partagées par des passionnés et des collectionneurs et au travail de terrain effectué sur notre parcelle test (ce n'est qu'un début), nous avons identifié toute une série de candidats prometteurs, que nous nous attacherons à vous décrire sous des angles divers.

Natuurlijke habitat, groeicondities, opleiding en onderhoudssnoei, bestuiving, veldervaring, vergelijkingstabel van variëteiten, verwerking: we hebben getracht een breed overzicht te bieden om een antwoord te bieden op de meeste vragen die ons op de kwekerij worden gesteld. Of het nu gaat om smaak, voedings- of medicinale waarde of het behoud van het milieu, elke gepresenteerde fruitboom heeft zijn eigen sterke punten en verdient het om terrein te winnen in België.

We sluiten dit inleidende artikel af met een paar woorden van advies van een eminente enthousiasteling: als je net begint, maak je dan vertrouwd met de verschillende categorieën fruitbomen en kies vervolgens de boom die je het meest aanspreekt of die het meest geschikt voor je lijkt - het is bijvoorbeeld mogelijk om uit elke categorie een variëteit te kiezen. En als je al een fan bent van klassieke fruitbomen, is het een goed idee om voor een regionale keuze te gaan. In elk geval draait het bij ongewone fruitbomen allemaal om plezier en pret.

We hopen dat de bronnen in deze sectie helpen om je interesse in ongewone fruitbomen te kweken of te wekken. Als onze artikelen je bevallen, aarzel dan niet om ze te delen - zo steun je ons werk!

Veel leesplezier!

​Het team van Bois de Rode Bos

Pour en savoir plus, respectivement, sur la définition et les catégories de fruitiers rares, cliquez ici et ici.

Quelle variété de fruitier hors du commun pour la Belgique ?
Top 3 par espèce de fruitier : liste non exhaustive, parfois subjective et améliorée en continu