Waarom produceert mijn vijgenboom geen vruchten?

Ontdek de meest voorkomende redenen en factoren!

De vijgenboom, wetenschappelijk bekend als Ficus carica, , wordt gewaardeerd om zijn smakelijke vruchten. Echter, verschillende factoren kunnen invloed hebben op zijn vermogen om rijpe vruchten te produceren of überhaupt vruchten te produceren! Laten we de meest voorkomende analyseren:

  1.   Vijgenbomen die alle vijgen ontwikkelen uit het hout van het jaar
  Sommige vijgenbomen hebben, vanwege hun genetica, een sterke neiging om laat in het jaar een overvloed aan vijgen te produceren (herfstvijgen). Deze vijgen, die de bloemvijgen van de volgende zomer hadden kunnen zijn, worden dan blootgesteld aan de lage wintertemperaturen en kunnen beschadigd of "verbrand" worden door de vorst.

   Oplossing : Het wordt aanbevolen om een bifere vijgenboom te kiezen die, van nature of door zijn gedrag, een maximum aan bloemvijgen als knoppen op het hout van het vorige jaar behoudt. Als alternatief kan het creëren van een microklimaat, bijvoorbeeld door gebruik te maken van windbeschermingsbarrières of door de boom dicht bij een warmte reflecterende muur te plaatsen, helpen om de bloemvijgen tijdens de winter te beschermen. Bijvoorbeeld, de variëteiten Blanche & Desert King


  Développement des figues d'automne sur le bois de l'année

   2.   Vallende vijgen
   De variëteit 'Rouge de Bordeaux' is een voorbeeld waarbij bloemvijgen in verschillende stadia in de lente kunnen vallen, een fenomeen dat te wijten kan zijn aan temperatuurschommelingen of hormonale factoren.

    Oplossing : Om dit probleem aan te pakken, is het verstandig om te kiezen voor een bifere vijgenboom waarvan de bloemvijgen stabieler zijn (Blanche, Desert King, Latarulla of Negronne) of te kiezen voor een vroege unifere vijgenboom. Tevreden blijven met de variëteit Rouge de Bordeaux, die een uitstekende productie van herfstvijgen biedt (vroege unifere), of de Ronde de Bordeaux of nog LSU Tiger

    3.   Problemen met bestuiving
    De voortplanting van vijgenbomen kan complex zijn. De categorieën vijgenbomen van het type Smyrna en San Pedro zijn bijvoorbeeld geheel of gedeeltelijk afhankelijk van bestuiving voor de vruchtvorming. De Smyrna heeft de aanwezigheid van de vijgenwesp (Blastophaga psenes) nodig voor de bestuiving van vrouwelijke bloemen, terwijl de categorie San Pedro-vijgenbomen variabele eisen heeft afhankelijk van de oogst. De bloemvijgen op de San Pedro produceren vruchten zonder bestuiving, maar de herfstvijgen hebben bestuiving nodig.

      Oplossing : Om problemen met bestuiving te voorkomen, is het beter om te kiezen voor een vijgenboomvariëteit die geen bestuiving nodig heeft, zoals vijgenbomen die vruchten produceren via parthenocarpie. Er zijn veel van dergelijke variëteiten beschikbaar. Er is keuze genoeg!

    Variëteiten van vijgenbomen

     4.   Jeugdigheid van de vijgenboom
     Net als veel andere , kan een vijgenboom meerdere jaren nodig hebben om zich te vestigen en te beginnen met produceren. Deze vestigingsperiode kan variëren afhankelijk van de variëteit en de groeiomstandigheden.

       Oplossing : Geduld is essentieel. Als u de productie wilt versnellen, overweeg dan om oudere planten aan te schaffen.

      5.   Gebrek aan zon en warmte
      Fotosynthese is essentieel voor de groei en vruchtproductie van planten. Een vijgenboom die niet voldoende zonlicht krijgt, kan moeite hebben met het produceren van vruchten.

        Oplossing : Zorg ervoor dat uw vijgenboom geplant is op een plek waar hij minstens 6 tot 8 uur direct zonlicht per dag krijgt en waar een microklimaat heer.

       6.   Overmatig snoeien
       Hoewel snoeien gunstig is voor de vorm en de gezondheid van de boom, kan te rigoureus snoeien veel vruchtdragende knoppen (bloemvijgen) verwijderen, waardoor de fruitproductie afneemt.

         Oplossing : Het is essentieel om de specifieke snoeiprincipes voor vijgenbomen te begrijpen en na te leven. Een passende snoei bevordert de vruchtzetting terwijl het de gezondheid van de boom behoudt. Zorg ervoor dat u zich goed informeert over het snoeien van en vijgenboom die twee keer vrucht draagt.

        7.   Vijgenmozaïekvirus (FMV)
        FMV is een virale ziekte die de algehele gezondheid van de vijgenboom kan beïnvloeden, inclusief zijn vermogen om vruchten te produceren. Symptomen omvatten chlorotische vlekken op de bladeren.

          Oplossing : Een verjongingssnoei kan helpen om nieuwe gezonde groei te stimuleren. Het is belangrijk op te merken dat het mozaïekvirus vooral potplanten treft. In de volle grond verdedigt de vijgenboom zich veel beter tegen de ziekte, en de symptomen die we op ons perceel waarnemen zijn zeer mild.

         8.   Gebrek aan warmte
         De wortels van de vijgenboom profiteren van een bodemtemperatuur van ongeveer 20°C voor optimale groei en vruchtproductie.

           Oplossing : Om de bodemtemperatuur te verhogen, kan een zwart plastic zeil worden gebruikt om warmte te vangen en vast te houden. Het creëren van verhoogde bedden of heuvels kan ook helpen om de grond sneller op te warmen.

          9.   Overbemesting
          Hoewel voedingsstoffen essentieel zijn voor de groei van planten, kan een teveel, vooral aan stikstof, de vegetatieve groei bevorderen ten koste van de vruchtvorming.

            Oplossing : Gebruik uitgebalanceerde meststoffen volgens de aanbevolen doseringen. Geef de voorkeur aan organische bronnen zoals compost en mest, die hun voedingsstoffen langzamer vrijgeven en minder snel leiden tot overbemesting.

          Concluderend, de teelt van vijgenbomen vereist een grondig begrip van hun specifieke behoeften en de mogelijke uitdagingen die gepaard gaan met hun vruchtzetting. Door aandachtig te zijn en zorgpraktijken aan te passen, is het mogelijk om de fruitproductie van de .

          Desert King - Tweemaal dragende vijgenboom met zeer hoge productie van voorjaarsvijgen
          Ontdek de vijgenboom Desert King en zijn voordelen voor het gematigde klimaat.